Den s Vavem: Nejlepší je bago. Můžu si ze spoluhráčů udělat dobrý den

B R N O – Hráč s číslem osmnáct, který má skvělý pohyb a umí přesně vystřelit. Takhle mohou diváci na ledě poznat útočníka Masaryčky Jana Vaverku, který hájil barvy brněnské univerzity už v loňské sezoně. Ale to jak zvládá skloubit školu a hokej, jeho oblíbené jídlo či koníčky podle jeho střely zápěstím nepoznáte. Cestu do hlubin študákovy (a hokejistovy) duše ukáží následující řádky. Představujeme první díl seriálu, ve kterém trochu netradičně představíme hráče, kteří oblékají dres s medvědem na hrudi.

 


Jako většina hokejistů i Honza má své rituály bez kterých si nedovede úspěšný zápas představit. Rád si jde v den zápasu dopoledne lehce zasportovat, třeba na badminton.  „Na stadion přijdu nejméně o patnáct minut dříve, abych si oblepil hokejku a zkontroloval, že mám vše připravené. Z párové části výstroje si vždy oblékám jako první pravou a před každou třetinou poklepu hokejkou tyčky branky, na kterou budeme útočit,“ popisuje hráč, který dal v minulé sezoně dva góly.

Proti zápasům je už méně oblíbená část hokejistova života trénování. I při něm si ale hráči Masaryčky užijí legraci. „Nejradši mám bago. Ze spoluhráčů se při něm dá udělat perfektně dobrý den. Pocit porazit lajnu, ve které hraje Peter (pozn. red. Peter Bustin, kapitán týmu) je k nezaplacení. Po prohře mi totiž celou cestu z ledu do kabiny nadává, že jsme vyhráli jen díky nehoráznému štěstí,“ říká s úsměvem Vaverka.

Jaké sporty kromě toho nejkrásnějšího s hokejkou v ruce má ještě Jan rád? Snowboarding a poker. „Miluji zimní sporty a líbí se mi, jaký mají všichni snowboarďáci styl a jsou cool. Pokeru se věnuji na profesionální úrovni už mnoho let,“ povídá Vaverka, který o pokeru psal i svou bakalářku.

Má rád víno, míchané koktejly i ryby

Aby písty v nohou pořádně fungovaly, je třeba je „promazávat“ kvalitním palivem. Honza má hodně rád ryby a mořské plody. „Poslední dobou je mým koníčkem občasné navštěvování lepších restaurací a zkoušení moderní gastronomie. Z tohoto pohledu se mi Brno líbí. Za poslední dobu v něm vyrostlo hodně zajímavých podniků. K pití v létě nepohrdnu točenou Kofolou či radlerem. Nejsem vyloženě pivař. Dám radši přednost dobrému vínu nebo míchaným koktejům,“ vysvětluje Vaverka.

V současné době nemá žádnou přítelkyni. Ale jak se říká, láska prochází žaludkem. V tomhle ohledu to nebudou mít dámy jednoduché. Jan totiž ochutnal i jídla od Michelinských kuchařů. „Byl to zážitek, který každému doporučuji,“ říká. Ale dodává, že nepohrdne až na výjimky ničím. Takže šance tady pořád je…

Na sportovce studuje první semestr na magisterském stupni, obor management sportu. Učitelé mu vychází vstříc, a stíhá tak naplno trénovat i si najít volný čas. „Ideální večer si představuji strávit s přáteli v baru nebo je pozvat k sobě a udělat sushi,“ popisuje Vaverka.